سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کولیت زخمى روده چیست ؟

Ù?Ù?Ù?Ù?ت زخÙ?Ù? رÙ?دÙ? 

کولیت زخمى روده

کولیت زخمى روده چیست؟ علائم و علل آن چیست؟ راه تشخیص و درمان آن چگونه است؟

کولیت زخمى روده یک بیمارى مزمن است که در طى آن، پوشش روده بزرگ ملتهب مى شود. روده بزرگ سپس زخم هاى باز إیجاد مى کند که خون، چرک و مخاط تولید مى کنند. روده کوچک به ندرت مبتلا به زخم مى شود. ترکیب التهاب و زخم ها اغلب باعث ناراحتى شکم، حرکات مکرر روده و مدفوع خونین مى شود.

این بیمارى نوعى اختلال التهابى روده است اما با سندروم روده تحریک پذیر تفاوت دارد. گرچه این دو اختلال در برخى از علائم مانند درد شکم و اسهال مشترک اند اما در سندروم روزه تحریک پذیر، التهاب یا زخم بروز نمى کند.

 

علائم

علائم کولیت زخمى روده غالباً بین 15 تا 30 سالگى و تدریجاً آشکار مى شود. البته بیشتر در أواسط دهه ى 30 سالگى است که این بیمارى در افراد مبتلا، تشخیص داده مى شود. اوج آن، در سنین بین 50 تا70 است و احتمال ابتلا به آن، در میان مردان مسن بیش از زنان مسن است. برای تشخیص، پزشک علائم، نتایج آزمایش ها و اسکن ها را مورد بررسى قرار مى دهد و داخل روده بزرگ را با استفاده از لوله و دوربین انعطاف پذیر (کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی) مشاهده مى کند.

 

علل

کولیت زخمى روده در اثر واکنش غیر طبیعى سیستم ایمنى بدن – که نقش دفاع از بدن در برابر باکترى ها و ویروس هاى تهاجمى و مضر را بر عهده دارد- عارض مى شود. این بیمارى زمانى اتفاق مى افتد که سیستم ایمنى بدن، غذا و باکترى هاى مفید را با موادّ مضر اشتباه مى گیرد و گلبول هاى سفید را به روده بزرگ منتقل مى کند که باعث إیجاد التهاب و زخم مى شوند. این بیمارى به دلیل ترکیبى از عوامل محیطى و استعداد ژنتیکى رخ مى دهد. در هر صورت، علت خاصی براى آن شناخته نشده است؛ اما رژیم غذایى نا مناسب و استرس، شرایط بیمارى را تشدید مى کند.

مصرف زیاد چربى هاى ترانس- که در بسیارى از غذا هاى فرآورى شده وجود دارد- ریسک ابتلا به این اختلال را بالا مى برد. در مقابل، مصرف زیاد اسید هاى چرب امگا 3ممکن است احتمال مبتلا شدن به آن را کاهش دهد.

درمان

عمده درمان کولیت زخمى روده از طریق تجویز دارو هایى صورت مى گیرد که موجب کاهش التهاب در روده بزرگ مى شود. سایر گزینه هاى درمانى، تغییر رژیم غذایى و در صورت لزوم جرّاحى است. جرّاحى زمانى ضرورت پیدا مى کند که بیمارى عوارض شدیدى در پى داشته باشد و یا بدن بیمار به دارو ها پاسخ ندهد. پرهیز از خوردن غذا هاى پرچرب، پر ادویه و حاوى فیبر، کافئین و لبنیات به بیماران مبتلا به کولیت زخمى روده توصیه مى شود.

منبع: کولیت زخمى روده چیست ؟